Baking,  Brød og Rundstykker

Eltefritt grytebrød – fint

Eltefritt og langtidshevet brød blir veldig saftig og godt. Når det også stekes i ei gryte blir skorpa skikkelig sprø.

Dette brødet inneholder også kulturmelk og det gjør brødet ekstra saftig og smakfult.

1 brød

INGREDIENSER

  • 5 dl kulturmelk
  • 1 dl vann
  • 1/2 dl nøytral olje
  • 1 ts salt
  • 1 ss flytende honning
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 600 g hvetemel

Bruk en stor bolle. Rør alle ingrediensene raskt sammen med ei sleiv eller lignende. Dekk bollen med plast og la den stå på benken i 12-18 timer.

Legg et bakepapir på benken og strø på en god neve hvetemel. Skrap deigen oppå melet og ved hjelp av en deigskrape eller en slikkepott brett deigen inn mot midten. Gjenta rundt hele deigen, gjerne et par runder. Snu deigen med bretten ned og hvelv bakebollen over. La etterheve 2 timer.

Etter 1,5 time sett ovn på 250 grader og sett inn ei gryte med lokk på nederste rille. Jeg bruker ei emaljert jerngryte på 4,2 liter. La gryta stå i ovn i 30 minutter. Ta gryta ut og hvelv deigen oppi. Lander den litt på skeiva rist litt på gryta så den faller på plass i midten. OBS bruk grytekluter, dette er varmt. Sett på lokket og sett gryta inn på nederste rille og la den stå i 30 minutter. Etter 30 minutter skru ned varmen til 200, ta av lokket og stek videre i 15 minutter. Avkjøles på rist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *