Frokost/lunsj,  Jul

Ribbesylte

Å lage sylte hører for mange julen til, for meg også. Det er enkelt å lage og bruker man ribbe får man igjen mye, lite svinn på ribba.

Jeg har i min tid lagd mye sylte av grisehode men det er mer jobb og ikke like lett å få tak i. Sylte av ribbe smaker like godt og selve monteringen tar bare noen minutter.

Man kan bruke både familieribbe og tynnribbe.

INGREDIENSER

Pr kg ribbe trengs:

  • 1 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 1/2 ts malt nellik
  • 1/2 ts allehånde
  • 5 ts gelatinpulver

Bland dette sammen i ei skål.

Del ribba i litt mindre biter, jeg deler ei på 2 kg i 3, så det blir enklere etterpå. Legg ribbestykkene i en kjele og hell på vann så det dekker. Kok opp og la det småkoke ca 2,5 time, kjøttet skal være ferdig kokt. Skum krafta underveis.

Dekk ei brødform eller lignende med plastfolie eller stekefilm/stekepose.

Når ribba har kokt 2,5 time, ta kjelen av plata og ta opp en bit om gangen. Skjær av svoren og resten av stykket i skiver. Start med svor, strø på godt av krydderblandingen, legg et lag med kjøtt, så krydder. Fortsett med kjøtt og krydder til alle ribbebitene er brukt opp, avslutt med svor. Dette må gjøres mens kjøttet er varmt så gelatinen får virke.

Dekk med plasten over og legg på press.

Her har jeg brukt en vedkabbe som jeg pakket inn i plast og noen bøker. Bruk det du har. Sett forma kjølig natten over. Pakk den ut og nyt noen skiver sylte på ei brødskive eller lefse. En god sennep hører til.

Sylte holder ca 1 uke i kjøleskapet. Del i biter og frys det som ikke skal spises, sylte er nesten bedre etter en tur i fryseren.

Krafta i kjelen etter ribbekokinga er super å lage f.eks saus på. Jeg siler krafta og deler det i passe porsjoner og putter i fryseren.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *