Fugl,  Middag

Rype med glasert løk

Rype er vel noe av det beste man kan få, skikkelig festmat dette. Er man heldig å ha en jeger i hus har man kanskje tilgang til dette, hvis ikke er det mulig å få kjøpt av en snill jeger eller i velassorterte matbutikker. Vi fryser ned rypa hel men flådd og uten mageinnhold.

Beregn 1 rype per person

Skjær av brystfiletene og legg de til side til senere. Del skroget i 2-3 biter og brun det i ei panne med godt med smør i og 3 knuste einebær. Legg det over i en kjele, kok ut panna med vann og hell over i kjelen. Del 1 gulrot og 1 løk (trenger ikke skrelle) i biter og legg i kjelen. Fyll på vann så det dekker. Kok opp og la det småkoke 45 minutter, skum krafta underveis. Sil og kok inn krafta litt. Tilsett 1/2 dl fløte, 2-3 skiver geitost og 2-3 knuste einebær. Kok opp og jevn, smak til med salt og pepper.

Rypebrystene stekes 2-3 minutter på hver side i ei stekepanne med smør, bruk litt over middels varme. Ha gjerne i 2-3 knuste einebær og la det surre med, det setter god smak. La brystene hvile ca 5 minutter.

GLASERT LØK – 3 porsjoner

  • 1 pose delikatesseløk
  • 1/2 dl sukker
  • 1/2 dl eddik
  • 1 ss smør

Skrell løken. Smelt sukkeret i en kjele og tilsett eddik (pass nesa) og smør. Det vil klumpe seg men det smelter igjen så bare fortsett. Ha i løken og la det surre på svak varme til den er myk, 20-30 minutter.

STEKT POTETMOS – 3 porsjoner

  • 600 g mandelpoteter eller andre melne poteter
  • 2 ss smør
  • 2 eggeplommer
  • 1 dl fløte
  • 75 g revet ost
  • Salt og pepper

Skrell og del poteter i mindre biter og kok dem møre i vann. Hell av vannet og mos potetene. Rør inn smør, eggeplommer og fløte til en tykk mos. Rør inn ost og smak til med salt og pepper. Ha det over i ei ildfast form, lag noen topper med en gaffel. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter til den er gyllen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *