Baking,  Kaker

Fyrstekake

Fyrstekake har fått et litt ufortjent rykte for å være gammeldags og traust men det er ikke rettferdig. Det er en meget god kake og den holder seg saftig og god lenge.

Denne oppskrifta er fra min svigermors gamle håndskrevne oppskriftsbok og denne oppskrifta ble skrevet inn på 50-tallet. Jeg har kun gjort om mengden litt på smør og bakepulver ellers er den helt original.

1 kake

INGREDIENSER

  • 175 g sukker
  • 200 g romtemperert smør
  • 2 eggeplommer
  • 1 egg
  • 4 ss vann, melk eller fløte
  • 2 ts bakepulver
  • 375 g hvetemel

Pisk smør og sukker hvitt. Rør inn eggeplommer og egg. Tilsett resten og rør det godt sammen. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet en times tid.

Bruk ei form på 26 cm, paiform eller springform. Kle bunnen med bakepapir og smør kanten godt.

Ha litt mel på benken og kjevle eller trykk ut 2/3 av deigen så den dekker bunnen og ca 3 cm opp på kanten av forma.

FYLL

  • 300 g mandler
  • 300 g melis
  • 2 eggehviter
  • 1/2 ts vaniljesukker
  • Ca 3 ss vann eller vin

Mal mandlene på ei mandelkvern. Rør mandlene og melis sammen og tilsett vaniljesukker og eggehviter. Tilsett vann så massen samles, den må ikke bli for bløt.

Fordel fyllet over bunnen.

Kjevle resten av deigen ut til en 3 mm tykk leiv og skjær i ca 1,5 cm brede strimler. Legg strimlene i et rutemønster oppå kaka. Legg en strimmel langs kanten så alle endene er dekket. Her brukte jeg en bladutstikker og la de langs kanten.

Pensle med sammenvispet egg.

Stekes midt i ovn på 175 grader i 45-50 minutter. Avkjøl kaka i forma, fyllet setter seg når det blir avkjølt.

Oppbevares innpakket i kjøleskapet i inntil 1 uke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *